Jakie zioła na marskość wątroby?

Mieszanka ziół na marskość wątroby

Po 50 g.

  1. Kwiatostan kocanki (Infl. Helichrysi)
  2. Liść pokrzywy (Fol. Urticae)
  3. Kłącze perzu ( Rhiz. Agropyri)
  4. Korzeń mniszka lekarskiego (Rd. Taraxaci)
  5. Ziele drapacza (Hb. Cnici bened.)
  6. Korzeń omanu (Rd. Inulae)
  7. Liść borówki czernicy (Fol. Myrtillii)
  8. Liść melisy (Fol. Melissae)
  9. Korzeń cykorii (Rd. Cichorii)
  10. Liść brzozy (Fol. Betulae)
  11. Kora kruszyny (Cort. Frangulae)

Sposób przygotowania

Nie gotować (powoduje utratę cennych składników) tylko zalać zioła wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez 3 godziny. Zaleca się lekkie podgrzanie odcedzonego wywaru przed wypiciem. Ilośc 1 kopiasta łyżka stołowa mieszanki ziół na jedną szklankę wody.

Spożywanie

Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem. Gdyby okazało się, że 3 szklanki na dzień to za dużo, ograniczyć do 2 szklanek lub 3 razy po pół szklanki. Przy ostrych bólach ulgę przynosi lekkie ogrzewanie wątroby np. poduszką elektryczną.

“Po wypiciu całego zestawu ziół należy zrobić przerwę na 7 dni i zacząć pić taki sam zestaw, po skonczeniu drugiego zestawu, przerwać na 12 dni i wypić trzeci zestaw jako porcję profilaktyczną.”

Źródło: O.Klimuszko – “Wróćmy do ziół leczniczych

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: